”Alla behöver plåt här i världen”

Janke Johansson

”Markusas entreprenad” står det på dörren till den gamla ladugården i rött och svart. Förr bodde här kossor. Nu står här istället maskiner på rad: kantiga vidunder som kan skära, valsa och knäcka plåt.

Janke Johansson, eller Markus Jan-Erik som han är döpt till, ingår i en lång rad Erikar och Johanar som avlöst varann på gården Markusas under århundradenas lopp. Den gamla mangårdsbyggnaden där han själv är uppvuxen står tom idag, och Janke bor i den upprustade bagarstugan med sin fästmö. Fönstren är fulla av gröna växter, och någon av gårdens fyra katter skymtar ibland: Viktor, Kollman, Lilla Grå och Mårran. Men det är i plåtslagarverkstan Janke tar emot oss. Närmare bestämt på kontoret, med skylten TULL över dörren. - Djuren försvann med de gamla. Man fick söka sig annat arbete när man blev så gammal, och då blev det plåtslageri, säger han.

- Det var ju en lycka att man hade fallenhet att göra lite vad som helst, och jag tycker om jobbet. Det är skapande, man kan se konkret vad man har gjort och visst är det en tillfredsställelse när folk är nöjda. Vi är för några här för att man ska kunna göra en grej åt varje mänska. Man ska göra ett så bra jobb att de vill komma tillbaka. Ett särskilt nöje är ändå att göra jobb för folk bortifrån.

- Många svenskar har stugor här. De är vana vid att det finns tre sorters grejer på varuhuset. Här kan de tala om precis vad de vill ha och stå och se på när vi gör det. Det är uppskattat. Fönsterbleck till stugan eller en skorstenshatt fixar Janke eller hans bror i ett nafs. Större jobb som att lägga tak eller klä in en gammal skorsten som läcker vatten tar förstås mer tid.

- Det löper bra, och det är en lagom verksamhet att leva på. Ska vi ta på oss mera jobb behövs fler gubbar, och ska det vara större måste man vara närmare Mariehamn. Men jag vill bo och jobba här. Jag trivs i Eckerö. Folk har alltid varit på gång här och försökt sig på nya saker, och färjan ger en annan rörlighet än i andra landsortskommuner. Att ha jobbet på sin egen gårdsplan har både för- och nackdelar.

- Det är skönt att man kan gå och fixa lite när man vill och bestämma över sin egen tid. Men det blir väl lite så att folk ringer när som helst, och så står man och knäcker lite plåtar på en söndag. Inte för att jag lider så mycket av det. Annars bygger jag ju ofta åt mig själv istället. Behöver jag vara ledig åker jag till stugan. Inte för att den är så långt borta. Men där kopplar jag bort jobbet.