”Chokladen är en passion som inte tar slut”

Mercedes Urbano Winquistmercedes-i-dorren

Vem förväntar sig väl att hitta någonting som Mercedes Chocolaterie Amorina i en liten by vid randen av Ålands hav? I en av de forna ekonomibyggnaderna vid anrika Eckerö Post- och tullhus tillverkar Mercedes Urbano-Winquist gudomliga praliner för hand.

Historien om Mercedes chokladpraliner är en berättelse om kärlek, kulturmöten och djärva livsval.
Mercedes kommer från landet där den mest aromatiska kakaon växer: soliga Venezuela. När hon i tiden arbetade vid finska ambassaden i huvudstaden Caracas tog hon en gång hand om några finländska keramiker på studieresa. En av dem var från Åland – och honom kunde hon inte glömma.
Sen 2002 bor hon i Eckerö tillsammans med maken Peter Winquist. I många år drev de tillsammans verksamheten i Post- och tullhuset. Vinterhalvåret var lugnare och gav tid för något mer. Då sökte hon sig till den svenske chokladgurun Jan Hedh, som invigde henne i chokladvärldens hemligheter.

– Chokladen är en passion som inte tar slut, och jag lever med den 24 timmar i dygnet. Samtidigt har det varit min egen personliga utmaning att hitta något riktigt gott i det lilla formatet. Något som man inte behöver äta så mycket av för att känna sig nöjd, säger Mercedes. Att bara använda ingredienser av yppersta kvalitet är en del av hennes yrkesstolthet.
– Så långt det är möjligt tar jag in chokladen från mitt hemland Venezuela. Och självklart använder jag åländsk grädde och åländskt smör.
Det här mötet, den här speciella kombinationen, är ju också en viktig del av den jag är, säger hon.
Visst kan hon känna vemod över att ha sina nära och kära så långt borta.
Men hon hämtar kraft i de nordiska årstiderna.

– I Venezuela finns det alltid grönska och blommor. Men årstiderna här ger istället omväxling och skapar plats för olika känslor. Det finns tid för längtan, sorg och glädje, för gråhet och för det färgstarka. Jag får inspiration bara genom att titta ut genom fönstret.
Hon njuter av själva processen i pralintillverkningen. Från experimenten med nya smakkombinationer och hanteringen vid grytorna till att forma pralinerna, dekorera dem och lägga dem i rader i sin låda. Och choklad är faktiskt rena medicinen. Den kryllar av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det koffeinliknande ämnet theobromin gör oss pigga, fenyletylamin får oss att känna oss förälskade och aminosyran arginin ökar lusten.
– Choklad fungerar som ett afrodisiakum i vid bemärkelse. Den ger en extra skjuts till kärleken, men också till annan sinnlighet och inspiration, säger Mercedes.