”Det är spännande att följa med hur det växer”

John och Gunilla Mattsson

”GMO-fritt område” står det på en stor skylt på staketet, och då gissar man nästan att man kommit rätt: här bor Gunilla och John Mattsson, ekologiska jordbrukare. Johns föräldrar Stig och Shirley tillhörde det gäng pionjärer som började odla ekologiskt på Åland i början av 1980-talet. Då sågs de ibland med skepsis, men idag är Odlarringens gröna logotyp ett självklart inslag i butikernas grönsaksdiskar.

John_Gunilla_Mattsson

Gunilla som växt upp i Stockholm med Eckeröbördiga föräldrar var bara 15 år när hon träffade John, och några år senare flyttade hon hit för gott. Tillsammans tog de över jordbruket 1999.

- Det var en generationsväxling och inte så mycket att fundera på. Det kändes skönt att det handlade om ekologisk odling för miljöns och barnens skull. Numera är folk mycket mer medvetna om vad ekologiskt odlat innebär, och det är mycket större efterfrågan.

John och Gunilla odlar totalt 32 hektar, varav sju hektar potatis, tio hektar spannmål och en hektar morot, palsternacka och vitkål. Resten är vallodling. Arbetsåret följer sin egen bestämda cykel. När vårsolen tittar fram är det framför allt John som tar itu med vårbruket. Han harvar, plöjer, sår, sätter och planterar det som ska planteras. Sommartid är de båda ute på åkrarna och vattnar och rensar, ofta med hjälp av Eckeröungdomar som vill tjäna en slant.

- Och hösten är skördetid när allt ska upp ur jorden. Samtidigt börjar vi sälja. Vi packar och levererar 1-2 dagar i veckan till skolor, dagis, butiker och äldreboenden. Onsdagar är leveransdag, och måndagar och torsdagar ringer jag och tar upp beställningar till kunder så det blir lite kontorsjobb förutom det fysiska jobbet. Under vintern går mycket tid till packning och sortering. I en tid när intresset för närproducerat och ekologiskt växer på minsta campingrestaurang är chansen stor att du äter något från paret Mattssons ekologiska odlingar i sommar. Själva njuter de också av sin egen skörd. Mer närproducerat kan det inte bli.

- Det är härligt när man kan plocka nästan allt man vill ha till grillfesten hemma. Obesprutad nypotatis, sallad och örter. Sen är det bara köttet som fattas. Och visst är det roligt med en shoppingdag i Stockholm ibland, men sen är det skönt att komma hem till Eckerö igen.

- Jag gillar lugnet och ron och närheten till vattnet. På sommaren är här fart och fläkt och mycket folk, och på vintern är tystnaden en omväxling. Och det är skönt med tryggheten: att alla känner alla, att allt är nära och att man kan släppa ut barnen ensamma på kvällarna.