Familjärt hotell och restaurang med det lilla extra

Eckerö Hotell och Restaurang är en liten oas på Eckerös västkust, vida känd för både gästvänlighet och mat, till exempel plankstek. Men framför allt med en röst så snarlik Elvis Presley att ryktet spritt sig över hela världen.

I dagens hetsigt framrusande värld är det nästan svårt att tänka sig ett ställe som drivits av samma familj sedan 1960-talet, men det finns. Grunden till Eckerö Turisthotell byggdes av Christina och Alex Karlsson i samma tidevarv som kryssningstrafiken till Åland startade. Sedan 1974 drivs hotellet av sonen Ronny Karlsson och hans hustru Sirpa. – Då vi tog över var vi nog det yngsta krögarparet på Åland. I dag torde vi vara de äldsta, säger Ronny, som även har byggt ut och byggt till i etapper sedan dess. Namnet har även ändrats till Eckerö Hotell och Restaurang.

Sirpa är utbildad hovmästare och hotellchef och Ronny både kock, konditor och bagare. ”Vi har hela paketet” som Ronny säger. På menyn finns klassiker som pepparstek, plankstek, roquefortstek och wienerschnitzel, rätter som älskats sedan hotellet startade och idag hyllas som retro. Här har de alltid funnits, dessutom vässade med Ronnys egna och mycket hemliga kryddrecept. – Alla såser, kryddsmör och kryddblandningar tillreder jag själv, det är bara för våra kockar att ta för sig ur pytsar och burkar. Inte kan man dela med sig av de recepten, då skulle all mat överallt smaka likadant.

Ronny är även en fullfjädrad underhållare. Han började spela dragspel som nioåring och musicerade sig genom ungdomen, både i Stockholm och på Åland. Han har ett hisnande röstspann, en gång uppmätt till 3,8 oktaver, och kör allt från gammeltjoa till Bob Dylan och The Shadows. Men sin helt egna nisch fann Ronny i början av 1990-talet.
– Jag sjöng en Elvislåt en kväll, och plötsligt satt publiken helt knäpptyst, sen blev det ett himla liv. Det blev succé och spred sig som en lavin. Där föddes hotellets extranamn GraceÅland. Showen kördes regelbundet i närmare 20 år. Trots förfrågningar från alla håll och kanter såg Ronny ingen anledning att flytta på konceptet – hans Elvis hörde hemma i Eckerö, på det egna hotellet.

I dag har Ronnys Elvis gått i deltidspension men kanske väcks till liv igen, man vet aldrig. Ronny och Sirpa är på väg in i säsong 42 i ordningen.
– Folk frågar ibland hur vi orkar med att arbeta så tätt inpå varandra. Men det är som två hjärtan som klappar ihop till ett. Hur länge vi tänker hålla på? Låt oss nu göra klart att det blir inte 42 säsonger till. Men hur många det blir, det kan ingen säga.