Eckerö klassikern

Eckerö är en urgammal svensk kulturbygd och Finlands västligaste bebodda kommun i det svenskspråkiga och självstyrda Åland. Platsen rymmer såväl minnen från vikingafärder och tidiga bosättningar som från den medeltida riksvägen mellan Stockholm och Åbo, liksom postforslingen över Ålands hav. Här stod slutstriden om Åland och det blivande ryska storfurstendömet Finland 1809, och här låg i över ett sekel den ryske tsarens utpost och gränspostering i väster.

Här har vi samlat Eckerö godbitarna att se, göra och smaka på.

Hyr en cykel

På två hjul kommer du nära naturen, känner dofterna och tar dig enkelt runt till alla trevliga sevärdheter. Avstånden är inte långa. I matsäcken kan du packa en hemvetesmörgås och åländsk äppeljuice. Eller varför inte stanna på vägen och äta en åländsk glass. Hem skall du väl köpa svartbröd?

Geostigen

Från Jakt- och Fiskemuséet kan du följa Geostigen på en resa genom miljarder av år bland vulkaner, bergskedjor, meteoriter, fossil och glaciärer. Tillbringa ett par timmar i Ålands vackra natur och hör vad de berömda röda klipporna har att berätta. Ta deras historia med dig hem som en souvenir som varar. Den har redan varat i 2000 miljoner år. Passa på även att besöka Jakt och Fiske muséet, fullt med spännande historier om livet förr.

Käringsunds fiskeläge

Det gamla fiskeläget i Käringsund är en unik miljö med sina välbevarade och tätt byggda båthus och sjöbodar. Platsen var i tiden inspelningsplats för ett flertal scener av Astrid Lindgrens ”Vi på Saltkråkan”. Tjorven och Båtsman har varit här, har du?

Eckerö Post- och Tullhus

Den sällsynt vackra byggnaden från början av 1800 talet ritades av arkitekterna Engel och Bassi. Den pampiga byggnaden blev det ryska imperiets utpost mot väst. Nu är huset ett kulturcentrum med museum, utställningar, konserter, teater, chokladtillverkning och café. Finland första postkontor öppnades 1778 i en närbelägen byggnad som också fungerat som gästhem i senare tid.

Eckerö kyrka

St Lars kyrka tillägnad helgonet St Laurentius byggdes på 1200 talet. Det ovanligt stora tornet kom till senare och de vackra väggmålningarna på 1400-talet. Sedan urminnes tider har det varit liv och rörelse vi kyrkan. Norr om kyrkan ligger ett järnåldersgravfält.

Midsommarstängerna

I Eckerö finns ovanligt många midsommarstänger. Gör som en äkta ålänning gör det till en utflykt och se dem alla.

Degersands badstrand

Den underbara långgrunda sandstranden är rankad till Europas andra bästa badstrand och kallats för Nordens Hawaii. Stranden lockar surfare i januari och tusentals soldyrkare i juli. En fantastisk plats året om, vilken årstid kommer du?

Smaka på Ålandspannkaka

Det finns många recept på Ålandspannkaka, många recept har vandrat i släkten i generationer. Ris eller mannagryn, åsikterna är delade om vad som är det riktiga, rikligt med kardemumma skall det i alla fall vara. Pannkakan serveras med ”snömos och sviskonkräm” eller varför inte hallonsylt om man föredrar det. Ris eller mannagryn, sviskonkräm eller hallonsylt, vad föredrar du?

En immig Stallhagen

Det åländska bryggeriet Stallhagen tillverkar många prisbelönta ölsorter. De flesta vattenhål i Eckerö har ett brett utbud av det lokala ölet. Honungsöl, det lite mörkare Delikat eller en Pale Ale, vilken blir den favorit?

Se solen gå ner i havet

Som en vacker och romantisk avslutning på en fullspäckad dag på vårt vackra Eckerö bjuder vi dig på bländade vackra solnedgångar i havet. Den långa västliga strandlinjen gör det möjligt att från många ställen beundra solen som sakta sänker sig i den blå horisonten och se natten svepa in. Dags att vila inför nya äventyr.