Eckerö Linjens historia

 • 1950

  Redan 1958 planerades en båtlinje mellan Grisslehamn i Sverige och Eckerö på Åland. Här var sjövägen som kortast över Ålands hav. Just här hade också postrotebönder från Roslagen och Åland i århundraden korsat havet i alla väder för att forsla postsäckar – och en och annan frusen passagerare – från Sverige till Finland och Ryssland via Åland.

  eckero-linjen-1

  Intresset för turism var stort i Eckerö redan under första halvan av 1900-talet och flera bondgårdar drev pensionatsverksamhet under somrarna. När personbilarna blev vanligare under 1950-talet började man fundera på passagerartrafik i större skala. Den 18 juli 1958 anlände svenska kommunalpolitiker med kustbevakningens båt till Eckerö för att diskutera en färjeförbindelse med ålänningarna. I Sverige bildades Rederiet Grisslehamn-Eckerö som bland annat skulle driva fartyget, och i Eckerö bildades Trafikbolaget Åland - Grisslehamn med uppgiften att bygga en färjhamn i Eckerö.

  Med en motorbåt utrustad med ekolod lodade ett par eckerö-kaptener vattendjupet kring tänkbara stränder. Berghamn vann med minst åtta meters vattendjup, och en halv kilometer landsväg byggdes från Storby ner till havet. Så satte hamnbygget igång. Pengar var det ont om, men många Eckeröbor var engagerade och hjälpte till att gräva.

 • 1960

  När m/s Rospiggen sattes i trafik den 19 juli 1960 lastade hon cirka 20 personbilar och upp till 200 passagerare. Hon var den första bil- och passagerarfärja som beställts enkom för trafik över Ålands hav, och Norrtelje Tidning beskrev henne som bred och stabil: ”flyter som en svan och vänder på en femöring”. Men i praktiken visade det sig att hon inte alls var idealisk för rutten. Marschfarten var för låg, och rutterna blev för få. Det behövdes mer tonnage.

  eckero-linjen-2

  Många fartyg har genom åren passerat i revy på den kortaste rutten över Ålands hav – titta gärna på företags- och fartygshistoriken som hänger på väggen i terminalen i Berghamn! På många områden sattes tonen redan från början. Paketresor från Sverige till Finland utvecklades första säsongen, tax free-försäljningen lockade resenärer och räksmörgåsarna blev tidigt en specialitet: en lyx på den tiden.

 • 1990

  I ett tidigt skede kom signaler från det svenskägda trafikbolaget om att deras ekonomi var svag och man uttalade förhoppningar om att rederiverksamheten skulle förläggas på Åland. Den 2 mars 1991 grundades Rederiaktiebolagt Eckerö. Rederiet, som i folkmun kallades Eckerölinjen, antog så småningom marknadsföringsnamnet Eckerö Linjen.

  Företaget har genom årens lopp genomgått en omfattande utveckling. Fartygens standard och kapacitet har höjts, och verksamhetens inriktning har blivit tydligare med turism, rekreation och nöje i fokus. Idag är rederibolaget en ansedd resekoncern som driver olika trafiklinjer, resebyrå, och bussverksamhet. Men själva hjärtat i verksamheten är kanske ändå trafiken på den anrika rutten mellan Grisslehamn och Eckerö.