Eckerö Post- och tullhus

– från maktdemonstration till kulturhus

I över 100 år var Eckerö Post- och Tullhus den ryska gränsstationen mot Sverige. Den ståtliga gula byggnaden i empirestil överraskar fortfarande resande västerifrån: vad gör den här på de kala klipphällarna? Borde den inte snarare stå i Sankt Petersburg eller Helsingfors?

Eckerö Post- och tullhus är tillsammans med ruinerna av Bomarsunds fästning ett viktigt monument över den ryska tiden i Finland och på Åland. Det uppfördes 1828 och ritades av arkitekterna Carl Ludvig Engel och Carlo Bassi. Visst behövdes utrymmen för postens och tullens förvaltning. Men det pampiga bygget är också en demonstration av makt och rikedom. Märkligt nog har det ändå fått stå intakt genom krig och kriser. Om dess väggar kunde tala skulle de ha mycket att berätta.

Om den dramatiska byggnadsfasen, när mängder av tegel och överdimensionerade byggdetaljer skulle skeppas till en strandremsa mer eller mindre mitt i ödemarken. Om byggmästaren som måste bytas ut för att varken tidtabellen, budgeten eller kvaliteten höll. Om de ryska tullförvaltare och gränspostmästare som bodde och arbetade här, och om deras kontakter med postroddare och annan lokalbefolkning.
Om koleraepidemin på 1830-talet, när byggnaderna tillfälligt förvandlades till karantänsjukhus. Om den ryska revolutionen, tyskarna som landsteg 1918 och andra världskriget när finska militärer inkvarterades för att hindra att Åland invaderas av främmande makter.

Eckerö Post- och Tullhus tillhör sedan 1994 landskapet Åland och förvaltas av landskapsregeringen. Sommartid förvandlas byggnaden till ett kulturhus med sommarutställningar, café och försäljning av åländskt konsthantverk. Om du skulle komma när ingenting är öppet, passa ändå på att uppleva själva platsen. Njut av den klassiska arkitekturen och det speciella ljuset vid havet. Följ vindarnas nyckfulla lek genom portarna mot gården. Känn historiens vingslag: här förbi gick förr drottning Kristinas gamla postväg mellan Finland och Sverige, där många män genom åren fick sätta livet till för att posten skulle komma fram.