”Vi har snabbare uppkoppling här i skogen än i Stockholm”

Eva-Jo och Michael Hancock

 

eva-jo-och-michael-hancockNär Michael Hancock blev med fru och de båda blev med barn tillbringade de allt mer tid i det Hancockska sommarhuset i byn Björnhuvud på Eckerö. I Stockholm var det BB-kris och Eva-Jo Hancock ringde till Ålands Centralsjukhus istället: ”Finns det plats för mig här?” Det fanns det. Jack föddes i maj 2001, och den första magiska babytiden levdes med vildvuxen trädgård och skog inpå knutarna. Utedass, brunn och kalla golv kunde inte hindra att förälskelsen i Eckerö blev allt starkare.

– Vi återvände motvilligt till Stockholm på senhösten. Men när vi klafsade omkring med vagnen i snögloppet och trängseln undrade vi: vad har vi här att göra? Så vi flyttade hit för gott, säger Eva-Jo. De har båda fria jobb: Eva-Jo jobbar med grafisk formgivning och inredning, mest av restauranger och andra publika miljöer. Michael är journalist och dramaturg.

– Vi kan sitta var som helst så länge vi har bra uppkoppling och Åland ligger långt fram på IT-området. Vi har bättre bredband här i skogen än i vår övernattningslägenhet i Stockholm, säger Michael.
– Dessutom är vi stammisar på Eckerölinjen. Fyra timmar obruten arbetstid ombord och på bussen, utan familjelogistik att ta hänsyn till, är väldigt praktiskt. Och så äter man gott.

bild-av-hus

Med åren har huset uppdaterats med moderna bekvämligheter – nu senast bergvärme och en ateljé med kontor strax intill. Hancocks beskriver sitt hem som ”ett 200-årigt lappverk som växt ut i alla riktningar med tinnar, torn och tillbyggen”. Resultatet: kreativ ögonfröjd i ständig förändring.

– Efter att ha flyttat från ställe till ställe i Stockholms innerstad i åratal och inte ens fått sätta upp en spik är det underbart att själv få välja färger och göra galna experiment, säger Eva-Jo.

Petroleumblått, lindblomsgrönt, solrosgult och auberginlila. Toaletten placerad som en tron i ett runt litet torn. Det platsgjutna badkaret stort och djupt nog för ett dopp efter bastun. Och ett fönster som är en hylla för att det hamnade under tak när glasverandan byggdes. På den glasverandan försiggår en stor del av livet, med naturen runtomkring och massor av ljus hela dagen – allt liksom skimrande genom det munblåsta glaset.
Resdagarna är en del av livsstilen, men hemmet är familjens borg.

– Det som är häftigt med Åland är att det är ett bra ställe för vila, och ändå är det nära till Stockholm för jobbmöten och för att fylla på med storstadssmaker, säger Eva-Jo Hancock.