"Himlen är högre här nära havet"

Jonas Wilén

Konstnären Jonas Wilén pendlar mot strömmen. När många Eckeröbor tar sig till jobbet i stan på morgonen lämnar han barnen på dagis hemma i Mariehamn och kör till sin ateljé i Eckerö Överby. Här i byn är han uppväxt, omgiven av en konstnärlig och företagsam släkt.

- Det var en tacksam miljö med mycket verktyg och material, och vi barn fick härja fritt, säger Jonas.

- Som den gången vi behövde ett drivhjul för att vi skulle sätta motorsågsmotor på en snowracer, och sågade sönder ett limmat ekstycke som farfar skulle göra en läspulpet till kyrkan av. Jag tror inte ens vi fick skäll. Vad blir man av en sådan barndom? Konstnär, kanske.

- Genom att min farbror Tage är konstnär fick jag tidigt inblick i yrket. Jag var mycket i hans ateljé och älskade känslan, dofterna och synintrycken.
Sen 1992 lever Jonas själv på sin konst: allt från bok- och reklamillustrationer till offentliga utsmyckningar. Ett av de senaste beställningsjobben är det nya barnrummet på Eckerölinjens m/s Eckerö.

- Det var ett lustfyllt jobb där jag fick fria händer på temat pirater. Nu täcks golv och väggar av söderhavsmiljö, och så ligger själva piratskeppet i mitten. Tanken är att man ska upptäcka nya detaljer varje gång man tittar. Nu längtar han efter att jobba i stort format, efter småbarnsåren som inneburit mer familjerutinvänliga illustrationsjobb.

- Att måla är en helt annan satsning. Det ger någonting direkt fysiskt tillbaks, en stimulans som är direkt terapeutisk. Som tur är har två åländska skolor gjort beställningar där jag kommer att få måla flera tavlor. I en av dem, Ytternäs skola i Mariehamn, ska äldsta barnet börja till hösten.
- Med risk att låta hembygdssmörig är Åland en helt fantastisk plats att leva och växa upp på, med Jonas Wilén har just öppnat ett minigalleri i stan. Men ateljén i Eckerö är hans målarplats i världen: en ombyggd verkstadshall med färgfläckar på golvbrädorna, penslar och pennor i pytsar och hundratals målningar i olika tekniker längs golv och väggar. Han ser sig omkring.

- Den här platsen är mentalt viktig för mig. När jag kommer hit känner jag mig trygg. Jag går in i en bubbla, och jag vet att allt kommer till mig, säger han.

- Visst kan jag längta efter andra vyer. Men Eckerö har en fin dragningskraft. När jag åker över Marsundsbron sker någonslags skifte där himlen höjer sig litegrann och ljuset blir klarare, som en öppenhet uppåt. Jag tror det beror på havet. Jonas Wilén har gjort illustrationerna i ”Upptäck Eckerö”.


Han visar gärna sin verkstad för besökare:
tel +358 (0)457 34 25 969.