”Vi blev med restaurang”

Pekka och Janina Lindström

Egentligen hade Janina Lindström ansökt om ett halvårs tjänstledighet från jobbet som förskollärare utanför Stockholm för att pröva vingarna som konsthantverkare. Men så blev en gammal campingplats på Åland till salu: skog, några stugor – och en fantastisk sandstrand. Arkitektvännen såg potentialen, visionerna började ta form och livet tog en oväntad vändning.

bild-2

 

Det blev varken keramik eller silversmide för Janina våren 2007. Istället hade hon, maken Pekka och några vänner ett halvår på sig att förvandla igenvuxna och lätt förfallna Degersand till en sommardröm.

- Vi började med att ta ner säkert 1000 träd för att få fram sjöutsikten. I mars fick jag diskbråck i nacken och fick inte lyfta mer än två mjölkpaket, så där gick jag med stödkrage och släpade smågrenar, säger Janina och skrattar vid minnet.
Egentligen var hela första året en utmaning på gränsen till det omöjliga.

Övernattningsstugorna byggdes om för året runtbruk, den enkla restaurangbyggnaden målades vit invändigt och fick panoramafönster mot havet. Personal skulle anställas, gästerna lockas, allt var nytt.

- Jag minns en gång när vi slitit hela dagen och hade tänkt koppla av med bastu på kvällen. När vi kom hem hade vi fått en stugbokning för nästa dag från Eckerölinjen. Så vi tillbringade natten med att inreda en stuga och få alla saker på plats, berättar Janina.

- Allt gick så fort och det var snabba beslut hela tiden. När första glassleveransen kom fick jag fråga den första kunden vad hon brukade betala för en chokladstrut.
Janina minns sitt livs godaste öl. Den dracks i Spanien samma höst, när hon äntligen tillät sig att luta sig tillbaka efter första säsongen: ”Vi klarade det”. Numera rullar verksamheten på, och börjar rentav gå med vinst så smått. Janinas färgskimrande smycken i dicroiskt glas finns till salu i receptionen, men annars har det inte blivit mycket konsthantverk på sistone.

- Jag kan inte säga att det är någon dröm som gått i uppfyllelse, för det här hade jag aldrig tänkt mig. Det var som att vi blev med restaurang, säger Janina.

- Men det är roligt, och skapande på många sätt, från inredningen till bakningen. Och jag tycker om alla möten med människor.


Efter uppväxten i Svenskfinland och många år i Sverige är det Eckerö som är hemma: torpet, Degersand Resort & Restaurang Q, och curlinghallen där hon engagerat sig ideellt.

- Jag känner mig fortfarande som en utböling och känner inte så många. Men här är vackert och lugnt. Eckerö kommun har varit positivt inställt till våra projekt, och det känns som om folk hjälper varann för att det ska gå bra och hända saker.